Warmtepompen hebben in korte tijd de energiemarkt veroverd. Voor zowel bedrijven als particulieren zijn warmtepompen een zeer aantrekkelijk alternatief voor verwarming op gas. En eigenlijk is ‘een aantrekkelijk alternatief’ een understatement, want met een warmtepomp kunt u voor wat betreft de verwarming van uw huis of pand volledig van het gas af. Een warmtepomp vervangt namelijk alle functies van een CV-ketel.
Hoe een warmtepomp dat doet leggen we u graag uit. In dit artikel leest u daarom alles over de werking van een warmtepomp.
Een omgekeerde koelkast
Een warmtepomp kan worden gezien als een omgekeerde koelkast: waar een koelkast de warme buitenlucht koelt om de koele lucht vervolgens binnenin de koelkast af te geven, warmt een warmtepomp koude lucht van buiten op om vervolgens binnenshuis de warme lucht af te geven.
Als we iets dieper in de werking van een warmtepomp duiken, dan zien we dat er gebruik wordt gemaakt van aloude natuurkundige processen die verdampen en condenseren heten. Door het verdampen van vloeistof komt warmte vrij die de warmtepomp opneemt en opslaat, om het vervolgens gecentreerd en gecontroleerd af te geven.
Vloeistof verdampen om warmte mee te ‘maken’
Omdat de warmte uit het verdampingsproces moet worden onttrokken, is het dus nodig dat er een vloeistof verdampt. In de warmtepomp stroomt daarom een vloeistof rond, die al verdampt bij een zeer lage temperatuur. Het gebruik van deze vloeistof is veel efficiënter dan bijvoorbeeld water, omdat water pas verdampt bij 100 graden Celcius.
Het voordeel van de lage verdampingstemperatuur van het koudemiddel is dat de warmtepomp ook ‘gewoon’ warmte kan produceren bij lage buitentemperaturen. Wanneer de warmte uit de buitenlucht is gehaald, wordt het als (warm) gas rondgepompt in het gesloten systeem van de warmtepomp. Het warme gas condenseert vervolgens bij een hoge temperatuur en hoge druk, waardoor de warmte weer vrijkomt.
Door deze cyclus steeds te herhalen, zorgt een warmtepomp voor een constante aanvoer van warmte.
De full-electric lucht/water warmtepomp
Warmtepompen zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. Wilt u echter volledig van het gas af, dan zijn ze niet allemaal geschikt. We lichten hieronder de verschillende soorten kort toe.
Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt, de naam doet het wellicht al vermoeden, in combinatie met een CV-ketel. De werking van de hybride warmtepomp is hetzelfde zoals hierboven toegelicht. Het verschil zit in het feit dat de warmtevoorziening niet volledig op deze manier gebeurd, maar slechts voor een deel. Het andere deel neemt de CV-ketel nog steeds voor zijn rekening. Met een hybride variant benut je de werking van een warmtepomp dus niet optimaal.
Bodem/water warmtepomp
Bij deze warmtepomp wordt de warmte uit de bodem gehaald. Afhankelijk van het bodemoppervlak wordt een verticaal of een horizontaal buizensysteem aangelegd. De vloeistof die de warmte uit de bodem haalt wordt volgens het basisprincipe, zoals hierboven uitgelegd, omgezet naar bruikbare warmte.
Water/water warmtepomp
De water/water warmtepomp haalt de warmte uit het grondwater. Wederom werkt het volgens hetzelfde principe: warmte wordt onttrokken aan het proces van verdampen en condenseren middels de warmtepomp, die de warmte vervolgens gericht afgeeft.
Lucht/lucht warmtepomp
Deze warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Door gebruik te maken van een koudevloeistof die al bij een zeer lage temperatuur verdampt, kan de warmtepomp al bij zeer lage buitentemperaturen warmte onttrekken uit de lucht om het vervolgens binnenshuis af te geven.
Dit afgeven van de warmte gebeurt overigens door middel van een ventilator die de warme lucht afgeeft. Hierin zit ook het grote verschil met een lucht/water warmtepomp, die de warmte afgeeft aan verwarmingselementen die voorzien zijn van (warm) water.
Lucht/water warmtepomp
De lucht/water warmtepomp onttrekt de warmte uit de buitenlucht door met behulp van de temperatuur van de buitenlucht vloeistof te laten verdampen, om het vervolgens te laten condenseren. Bij dit proces wordt warmte onttrokken wat wordt gebruikt om water op te warmen wat zorgt voor de opwarming van een ruimte. Zo kan de warmte worden gebruikt voor vloerverwarming, de centrale verwarmingselementen, maar ook voor de opwarming van water om mee te douchen.
Uitgelicht: de full-electric monoblock lucht/water warmtepomp
Onze missie is om een sterke bijdrage te leveren aan de overgang naar het duurzaam benutten van energie. Warmtepomp-fabriek biedt u daarom alleen de meest efficiënte en meest duurzame warmtepomp aan: een full-electric lucht/water warmtepomp.
Daarnaast leveren wij uitsluitend monoblocks. Dit zijn warmtepompen die uit slechts één unit bestaan. Anders dan bij een split-block, heeft u dus niet een binnen én een buitenunit die onnodig veel ruimte in beslag neemt en veel meer installatiewerk vergt. Wilt u hier nog meer over weten? Lees dan het blog over het verschil tussen een monoblock en een split uitvoering.
Full-electric betekent dat u volledig van het gas af kunt. De full-electric lucht/warmte warmtepomp voorziet namelijk uw gehele woning (of bedrijfspand) van warmte, doordat hij alle functies van een CV-ketel heeft, maar dan efficiënter!
Duurzame keuze
En over efficiënt gesproken: onze lucht/water warmtepomp levert 4 tot 5 kWh warmte, voor elke kWh die het apparaat verbruikt aan energie. Dat is dus een rendement tot wel 500%. Dit ten opzichte van een CV-ketel die een maximaal rendement behaalt van maar 100%.
U profiteert dus meteen van het hoge rendement van een warmtepomp, wat zich vertaalt in een lagere energierekening. Maar naast het hoge rendement is uw woning op deze manier van warmte voorzien ook op een andere manier duurzaam. Elektriciteit kan namelijk groen opgewekt worden, zodat het niet ten koste gaat van fossiele brandstoffen. Zo draagt u met het nemen van een warmtepomp bij aan een langer behoud van onze planeet. Dat is pas duurzaam!
Conclusie
Een warmtepomp nemen is om meerdere redenen een goede investering. Zo levert het u op korte termijn een besparing op uw energierekening op en op lange termijn draagt u bij aan het behoud van de aarde.
Staat u op het punt om een nieuwe woning te bouwen, dan is het installeren van een duurzame warmtebron zoals een warmtepomp een must. Het is namelijk onvermijdelijk dat huizen en bedrijfspanden op termijn allemaal van het gas af moeten. Maar ook voor bestaande woningen is het een goede investering.
Heeft u vragen over een warmtepomp? Over de mogelijkheden voor uw huis, of over de financiering? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee en geven u graag een eerlijk advies.