Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een boiler die van energie wordt voorzien door middel van een warmtepomp. Het principe van de warmteboiler is echter niet anders dan een reguliere boiler. Het is een opslagtank waarin water wordt verwarmd, zodat het vervolgens voor huishoudelijke doeleinden gebruikt kan worden. U kunt daarbij denken aan douchen, afwassen en schoonmaken. Een specifiek kenmerk van warmtepompboilers, waarmee ze zich ook meteen onderscheiden van andere, reguliere boilers, is dat het verwarmingsproces wordt bereikt met behulp van een warmtepomp. Dit in tegenstelling tot normale boilers, die door gas of stookolie van de nodige energie worden voorzien om het water op te laten warmen.

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler werkt op basis van warmtepomptechnologie om water te verwarmen. Het proces begint met de verdamping van een koudemiddel in de verdamper, die verbonden is met een warmtebron zoals omgevingslucht. De warmtebron verwarmt het koudemiddel, waardoor het verdampt. De damp wordt vervolgens gecomprimeerd door een compressor, wat resulteert in een hoge temperatuur. Vervolgens gaat de hete damp naar de condensor, waar het zijn warmte afgeeft aan het water in het opslagvat van de warmtepompboiler. Door condensatie wordt de damp weer vloeibaar. Het vloeibare koudemiddel stroomt door een expansieventiel, waar het zijn druk en temperatuur verlaagt, waardoor het opnieuw kan verdampen. Dit proces herhaalt zich continu, waarbij warmte uit de omgeving wordt gehaald en overgedragen aan het water in het opslagvat. De warmtepompboiler gebruikt elektriciteit voor de compressor, maar de meeste warmte komt uit de omgevingslucht, waardoor het efficiënter is dan traditionele boilers.

Voordelen warmtepompboiler

Het moge duidelijk zijn dat de voornaamste reden om een warmtepompboiler te kopen het bezuinigen op energie is. Dit is niet alleen goed voor het milieu, doordat er minder (fossiele) brandstoffen verbruikt worden, maar ook voor de portemonnee.

Een warmtepompboiler biedt echter meer voordelen dan enkel een besparing op de kosten en van het milieu. Zo is deze boiler bijvoorbeeld relatief eenvoudig te installeren, omdat er geen gasleidingen aan te pas komen. En nog een voordeel van het installeren van deze boiler, net zoals dit geldt voor een warmtepomp, is dat het de waarde van uw woning doet verhogen. Dit komt doordat duurzaamheidsmaatregelen uw woning toekomstbestendig maken, waardoor uw woning er positief uit kan springen wanneer u hem wilt verkopen.

Wanneer is de warmtepompboiler een slimme keuze?

Een warmtepompboiler (laten) installeren kan op elk moment wanneer u het wilt. Er zijn echter enkele specifieke momenten, waarop het voor u extra interessant kan zijn om deze boiler te installeren.

Wanneer uw huidige boiler aan vervanging toe is

Als uw huidige boiler niet goed meer functioneert en aan vervanging toe is, is een warmtepompboiler de juiste keuze. Gezien de ontwikkelingen rondom duurzaam wonen, is deze boiler de logische keuze.

Wanneer u gaat verbouwen

Hetzelfde geldt voor wanneer u gaat verbouwen. Helemaal als het woonoppervlak groter wordt, is het herzien van de capaciteit van de boiler onontkoombaar en dan voor een duurzame variant kiezen is de logische keuze.

Wanneer u gaat renoveren

Ook wanneer u gaat renoveren, oftewel uw huis gaat vernieuwen of verbeteren, is een duurzame boiler een logische keuze. Zo optimaliseert u de renovatie en heeft u maar één keer werkzaamheden te verrichten.

Bij nieuwbouw

In het geval van nieuwbouw is het logisch de meest duurzame apparaten te kiezen. Zo kan de nieuwe woning zo lang mogelijk mee.

Bij gezinsuitbreiding

Een boiler heeft altijd een maximale capaciteit die is berekend op de grootte van het huis, maar ook het totale gebruik. Bij gezinsuitbreiding is het aannemelijk dat er meer warm water wordt gebruikt. Dit is dan ook een goed moment om een nieuwe boiler te overwegen.

Welke capaciteit heeft u nodig?

Welke capaciteit uw nieuwe boiler moet hebben om uw woning en uw gezin van voldoende warmte te voorzien is moeilijk vooraf te zeggen. Wel kunnen we u een aantal voorbeeldsituaties geven, die u een richtlijn geeft voor het nemen van de juiste warmtepompboiler.

Zo gebruikt een gemiddeld gezin van vier personen, waaronder twee kinderen, naar schatting zo’n 200 tot 300 liter warm water per dag. Weet u van uw gezin dat u doorgaans veel water gebruikt? Bijvoorbeeld omdat er veel wordt gesport, waardoor er veel wordt gedoucht? Dan zal dit eerder tegen de 300 liter dan aan liggen dan tegen de 200 liter.

Een tweepersoonshuishouden verbruikt naar schatting rond de 150 liter warm water per dag. De kleinere boiler van 200 L zou dus volstaan.

Twijfelt u toch tussen welke u het beste kunt kiezen? Neem dan gerust contact met ons op, zodat we u uw vragen kunnen beantwoorden.

Kosten warmtepompboiler

De kosten van een warmtepompboiler zijn afhankelijk van de grootte en de capaciteit. In uitzonderlijke gevallen kan zelfs worden gekozen voor meerdere exemplaren, wat de kosten ook doet beïnvloeden.

Bij ons koopt u een 200 L warmtepompboiler voor € 1189,-. De grotere 300 L variant kost € 1420,-. Beide bedragen zijn inclusief BTW

Subsidie

Voor de aanschaf van een warmtepompinstallatie waar de boiler bij hoort, kunt u mogelijk subsidie ontvangen. Het gaat hierbij om de zogenaamde ISDE-subsidie. Meer hierover leest u op de website van de RVO.

Installatie

Hoewel het installeren van de boiler eenvoudiger gaat dan het installeren van een reguliere boiler, blijft het een klus voor een gekwalificeerde professional. Ondanks het feit dat er geen gasleidingen gekoppeld hoeven te worden, is het namelijk erg belangrijk dat het apparaat juist wordt geïnstalleerd. Alleen zo profiteert u van een optimaal rendement.

De installateur doorloopt de volgende stappen:

  1. Kiezen van de juiste locatie: hierbij wordt rekening gehouden met de ruimte die nodig is om de boiler van het nodige onderhoud te voorzien.
  2. Aansluiting op het watersysteem.
  3. Aansluiting op het elektriciteitsnet.
  4. Checken op functionaliteit.

Nadat alles in orde bleek tijdens de laatste stap, kunt u meteen gebruik maken van de boiler.

Een warmtepompboiler kopen bij Warmtepomp-fabriek

U koopt een warmtepompboiler vandaag nog bij Warmtepomp-fabriek.nl. Wij leveren uit voorraad, zodat u uw woning snel duurzaam van warmte kunt voorzien. Heeft u nog vragen over een van onze producten, schroom dan niet contact met ons op te nemen. Wij zitten klaar om met u de juiste keuze te maken voor uw nieuwe warmtepompboiler.