Een warmtepomp combineren met vloerverwarming: kan dat?
Het antwoord hierop is: Ja. De combinatie van een warmtepomp met vloerverwarming is zelfs een uitstekende combinatie. Waarom dat zo is vertellen we u hierover, maar voordat we daar naartoe gaan is het belangrijk met een aantal dingen rekening te houden, wanneer u een warmtepomp op een vloerverwarmingsinstallatie aan wilt (laten) sluiten.
Allereerst is het een erg technische klus, waar veel specialistische kennis bij komt kijken. Het is daarom erg aan te raden dit door een professioneel installateur te laten doen. Tien verschillende warmtepompen en vloerverwarmingssystemen betekent vaak ook dat u te maken heeft met tien verschillende aansluitingen die niet allemaal direct compatibel met elkaar zijn.
Verder is het verstandig zogenaamde zoneverdeling te installeren. Door een verdeler in te bouwen kunt u bepaalde zones (delen van uw woning waar de verwarming ligt) uitschakelen wanneer u daar geen warmte nodig heeft. Zo haalt u optimaal rendement uit de geleverde warmte doordat er niks verloren gaat aan ruimtes waar u de warmte niet nodig heeft.
Waarom is de combinatie van de twee een goede keuze?
We noemden net al even kort dat de combinatie van de twee systemen een hele goede is.
Dat heeft de volgende reden: beide systemen werken op relatief lage temperaturen. Hoe kleiner het temperatuurverschil is dat overbrugt moet worden, ook wel de temperatuurstrap genoemd, hoe groter het rendement is. Doordat zowel vloerverwarming als een warmtepomp op vergelijkbare temperaturen werken, passen de systemen dus heel goed bij elkaar. Het resultaat is een woning die heel efficiënt en gelijkmatig verwarmd is.
De voor- en nadelen van een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming
Het spreekt voor zich dat het hoge rendement van de combinatie van de twee systemen en de daarmee samenhangende kostenbesparing een belangrijk voordeel is. Maar er zijn meer voordelen:
- Geen (lelijke) radiatoren in huis, wat ook nog eens voor meer ruimte in huis zorgt.
- Comfortabele gelijk verdeelde warmte in huis.
- Vloerverwarming maakt, in tegenstelling tot oudere verwarmingssystemen (met name radiatoren) geen geluid.
- Koelen is ook mogelijk. Hierbij geldt wel de voorwaarde dat de warmtepomp omkeerbaar werkt. Dat wil zeggen dat de warmtepomp ook moet kunnen koelen.
- Milieuvriendelijker. Doordat u aanzienlijk bespaart op energieverbruik, draagt u zorg voor het milieu.
Er zijn ook enkele nadelen:
- De aanschafprijs. Vooral wanneer u nog géén van beide systemen heeft, ligt de aanschafprijs hoog. Voor een warmtepomp zonder subsidie zal de prijs net boven de 6000 euro liggen, terwijl de prijs voor het aanleggen van verwarming in de vloer afhankelijk is van het soort en de grootte.
- De warmte van de vloerverwarming is geleidelijker dan die van andere verwarmingssystemen. De keerzijde hiervan is dat het opwarmen van een ruimte langzamer gaat.
- Alleen interessant voor goed geïsoleerde woningen, omdat het systeem anders niet voldoende rendeert.
Wanneer is de combinatie warmtepomp-vloerverwarming geschikt?
Er zijn heel veel situaties waarin de combinatie van de twee systemen voordelen oplevert. We geven u hieronder een aantal voorbeelden van situatie waarin het overstappen op de twee systemen ideaal is.
Nieuwbouw en renovatie
Wanneer u een nieuw huis laat bouwen of gaat renoveren is dat het perfecte moment voor deze duurzame investering. De combinatie van vloerverwarming met een warmtepomp maakt uw woning toekomstbestendig. Ook bij een aanbouw kunt u denken aan een kleine warmtepomp, alleen voor de vloerverwarming in de nieuwe aanbouw.
Uw woning is goed geïsoleerd
Wanneer uw woning goed geïsoleerd is, biedt dat een uitstekend uitgangspunt voor deze installatie. Door de hoge isolatiewaarde profiteert u namelijk van een maximaal rendement.
U wilt bijdragen aan een duurzaam milieu en minder CO2 uitstoot
Zowel vloerverwarming als warmtepompen dragen bij aan een duurzaam milieu. Dit komt doordat beide systemen energie optimaal gebruiken, waardoor er minder voor opgewekt hoeft te worden voor hetzelfde resultaat.
U wilt besparen op uw energierekening
Een lager energieverbruik betekent uiteraard ook een lagere energierekening.
U wilt een comfortabele, gelijk verdeelde warmte in uw woning
Waar radiatoren warmte heel lokaal afleveren, zorgt een warmtepomp-vloerverwarming combinatie voor een gelijkmatige afgifte van warmte.
Welke warmtepomp moet u kiezen?
In principe is elke warmtepomp die de warmte omzet naar warm water geschikt voor het combinatiesysteem. Een full-electric lucht/water warmtepomp is echter een zeer geschikte optie, omdat u hiermee volledig van het gas af kan. Hiermee geniet u dus niet alleen van aangename warmte, maar ook van een lage energierekening en beperkt u het verbruik van fossiele brandstoffen.
Hoewel in principe elke warmtepomp die de warmte omzet naar warm water geschikt is, is een lucht/lucht warmtepomp waarschijnlijk het minst geschikt. De reden hiervoor is het hoge rendementsverlies wat ontstaat wanneer warme lucht omgezet wordt naar warm water.
Nog een keuze die u zult moeten maken is of u een monoblock of een split warmtepomp wilt. Het verschil tussen deze twee leest u in onze blog.