Warmtepompen zijn verkrijgbaar in zogenaamde split uitvoeringen en monoblock uitvoeringen. Beide soorten hebben hun eigen voor- en nadelen. Als u op het punt staat een warmtepomp aan te schaffen dan wilt u zeker weten dat u de juiste keuze maakt, omdat het om een duurzame investering gaat die lang mee moet gaan.

Wij leggen u in dit artikel daarom de verschillen uit en lichten de voor- en nadelen van de twee varianten toe, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Monoblock warmtepompen

Monoblock warmtepompen bestaan, zoals de naam al doet vermoeden, uit een enkele unit. De warmtepomp vervangt de CV-ketel in zijn geheel. Alle techniek is gecomprimeerd in één unit, waarbij meteen al één voordeel in het oog springt: een monoblock neem minder ruimte in beslag. Bovendien wordt de unit aan de buitenzijde van de gevel geplaatst, wat geluidsoverlast binnen beperkt en wat er voor zorgt dat u uw ruimte binnen optimaal kunt blijven gebruiken.

 

Split warmtepompen

Split warmtepompen bestaan uit een ‘gesplitst’ systeem die elk een eigen unit hebben: een buiten- en een binnenunit. Waar monoblocken werken met water in het leidingsysteem, werken split warmtepompen met speciaal koelvloeistof. Deze koelvloeistof is schadelijk voor het milieu wanneer het vrijkomt en om deze reden moet een split warmtepomp worden geïnstalleerd door een erkend installateur.

Dit is ook meteen een belangrijk verschil met een monoblock warmtepomp die u zelf mag installeren. Iets wat wij overigens niet adviseren, gezien de techniek die komt kijken bij het apparaat en het installeren ervan.

Bent u ook geïnteresseerd in de werking van een warmtepomp? Leest u dan ons blog waarin we u er alles over vertellen.

 

Kosten van de verschillende uitvoeringen

Als we het hebben over de verschillen tussen de twee warmtepompen, moeten we het ook hebben over de kosten. Split warmtepompen zijn normaal gesproken goedkoper dan monoblocks. Dit komt omdat verscheidene onderdelen die voor airco’s worden gebruikt, ook gebruikt kunnen worden voor de split-unit van een warmtepomp.

Voor monoblocks is dit niet het geval en gaat het om onderdelen die speciaal geproduceerd moeten worden. Bovendien zijn monoblocks voorzien van een meer geavanceerde techniek, doordat alle techniek in een kleinere ruimte verwerkt moet worden.

Warmtepomp-fabriek levert echter tegen een voordelige prijs monoblock warmtepompen. Zo voordelig dat wij kunnen concurreren tegen prijzen van split warmtepompen. Dit komt omdat wij direct afnemen van producenten van de warmtepompen, waardoor er niet onnodig veel wordt gerekend door tussenpersonen.

 

Samengevat

Monoblock warmtepompen bieden als grote voordeel dat ze bestaan uit slechts één unit die bovendien buiten wordt geplaatst. Bijkomend voordeel is dat u hierdoor binnen ruimte bespaart en geen geluidsoverlast hebt.

Het voordeel van een split warmtepomp is dat de kosten normaalgesproken lager liggen. Echter met de concurrerende prijzen van Warmtepomp-fabriek, bent u even voordelig uit met een monoblock. Zo profiteert u tegen dezelfde prijs van alle voordelen van een monoblock.

 

Conclusie

Gekeken naar de huidige situatie op de energiemarkt is er geen ontkomen aan: op korte termijn zullen we onze woningen en bedrijfspanden op een duurzame manier van warmte moeten voorzien. Warmtepompen zijn daarbij de beste optie. Met een rendement tot wel 500% profiteert u bovendien niet alleen van duurzame warmte, maar ook van een directe kostenbesparing.

Warmtepompen zijn onderdeel van de toekomst, doordat ze voorkomen dat we de fossiele brandstoffen op de aarde uitputten. Wilt u hier aan bijdragen, dan is het nemen van een warmtepomp een meer dan goed idee. Wilt u meteen aan de slag? Lees meer over onze warmtepompen en hoe dit in zijn werk gaat op onze particulier pagina.