Waarom vermogen warmtepomp berekenen?

Drie redenen voor waarom u het vermogen van uw warmtepomp wilt berekenen, luiden als volgt:

  1. Nauwkeurig energieverbruik: Het berekenen van het vermogen stelt u in staat om het energieverbruik van de warmtepomp te bepalen, zodat u een beter beeld heeft van de operationele kosten die u deze zou opleveren.
  2. Efficiëntie en comfort: Indien de capaciteit van uw warmtepomp te laag ligt, zal deze uw woning niet optimaal kunnen verwarmen.
  3. Het bepalen van uw opties: Afhankelijk van het vereiste vermogen kan het zijn dat niet alle soorten warmtepompen geschikt zijn voor uw woning. Hier wilt u vóór aanschaf van op de hoogte zijn, zodat u een weloverwogen beslissing kunt maken die past bij uw situatie.

Capaciteit warmtepomp berekenen op basis van stroomverbruik

Om de capaciteit van uw warmtepomp te berekenen op basis van uw huidige stroomverbruik, moet u eerst het jaarlijkse stroomverbruik voor verwarming en warm water in kilowattuur (kWh) achterhalen.

Stel dat uw gezin jaarlijks 2.500 kWh verbruikt aan verwarming en warm water, dan heeft u een warmtepomp nodig waarvan het vermogen dat verbruik benadert. De rest van het vermogen zal moeten worden aangevuld met behulp van bijvoorbeeld zonnepanelen.

Ook essentieel om bij stil te staan is dat een warmtepomp moet kunnen omgaan met piekmomenten in het verbruik. Het energieverbruik zal gedurende het jaar namelijk niet stabiel zijn, maar pieken kennen op de koude winterdagen. Voor het bepalen van dit piekvermogen is een transmissieberekening vereist.

Berekening uitvoeren

Een transmissieberekening, ofwel een warmteverliesberekening, dient in vrijwel alle gevallen te worden uitgevoerd door een professional, aangezien het hierbij een ingewikkelde berekening met een groot aantal verschillende factoren betreft. Het is echter wel mogelijk om zelf een zeer ruwe schatting te maken op basis van het vloeroppervlak.

De eerste stap in deze berekening is het bepalen van het bewoonbare vloeroppervlak. Dit betekent dat u het oppervlak van iedere ruimte waar daadwerkelijk geleefd moet worden opmeet. Heeft een ruimte schuine wanden, reken dan enkel het oppervlak tot op het punt waarop de plafondhoogte lager wordt dan 1,5 m.

Vervolgens nemen we de isolatiewaarde van de woning om te bepalen hoeveel warmte er naar schatting verloren gaat. Ruw genomen betekent dit dat we het leefbare vloeroppervlak moeten vermenigvuldigen met een van de volgende factoren, afhankelijk van het bouwjaar van uw woning:

  • Woningen gebouwd vóór 2000: factor 80
  • Woningen gebouwd tussen 2000 en 2010: factor 60
  • Woningen gebouwd tussen 2010 en 2017: factor 50
  • Woningen gebouwd na 2017: factor 40

Nu vermogen warmtepomp berekenen op basis van deze transmissieberekening

Laten we nu het vereiste vermogen van de warmtepomp berekenen voor een aantal verschillende soorten woningen.

  • Woning van 150 m2 uit 1950: 150×80= 12.000 Watt of 12kW
  • Woning van 150 m2 uit 2020: 150×40 = 6000 Watt of 6kW
  • Appartement van 50 m2 uit 1998: 50×80 = 4000 Watt of 4kW
  • Appartement van 50 m2 uit 2019: 50×40 = 2000 Watt of 2kW

Capaciteit warmtepomp berekenen op basis van gasverbruik

We kunnen ook de capaciteit van de warmtepomp berekenen op basis van uw gasverbruik. Deze vuistregel houdt in:
Gasverbruik (voor verwarming) x 10 / stookuren

Hierbij gaan we uit van een gemiddeld gasverbruik van 1200 kubieke meter voor verwarming en 1600 stookuren per jaar. Met deze getallen berekenen we het vermogen als volgt:
1.200 x 10 / 1600 = 7,5 kW

Hoewel dit een eenduidige berekening lijkt, blijft het ook in dit geval essentieel om een professional in te schakelen voor de transmissieberekening. Alleen dan kunnen namelijk het warmteverlies en het benodigde piekvermogen in kaart worden gebracht.

Vermogen warmtepomp berekenen: welke capaciteit warmtepomp heb ik nodig?

Het vermogen van uw warmtepomp berekenen is van groot belang om een goed functionerend en energiezuinig systeem te kiezen. U kunt het vermogen berekenen op basis van uw stroom- of gasverbruik, maar een nauwkeurige transmissieberekening blijft essentieel om piekmomenten in het energieverbruik op te vangen. Een warmtepomp met het juiste vermogen biedt niet alleen comfortabele verwarming, maar draagt ook bij aan een duurzamere en energiezuinigere woning.

Welke capaciteit warmtepomp u nodig heeft, is uiteindelijk afhankelijk van een groot aantal factor. Hoewel het mogelijk is om het vermogen bij benadering te berekenen, is alleen de professionele warmtepompinstallateur in staat om een nauwkeurig beeld te geven van de vereiste capaciteit. Een zelf uitgevoerde capaciteitsberekening kan u echter wél een idee geven van wat u staat te wachten. Volg daarom de stappen in dit artikel op als u bij voorbaat zelf het vermogen van uw warmtepomp wilt berekenen.