Terugverdientijd warmtepomp: hoeveel jaar?

De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp ligt tussen de 7 en 15 jaar. Dit sterk uiteenlopende bereik wordt veroorzaakt door onder andere het type warmtepomp, het vereiste vermogen, de aankoopprijs en eventuele subsidies waarvoor u in aanmerking komt. Deze aspecten tezamen bepalen de terugverdientijd van uw warmtepomp en of deze rendabel is.

 

Wanneer is een warmtepomp rendabel?

Een warmtepomp is rendabel als de besparing op de energiekosten na verloop van tijd groter is dan de initiële investering. Hoe meer energie u verbruikt, hoe sneller de terugverdientijd zal zijn. Sluit u bijvoorbeeld uw vloerverwarming aan op de warmtepomp, dan zal de terugverdientijd korter zijn dan wanneer u de warmtepomp enkel gebruikt om uw huis te verwarmen. Na de terugverdientijd profiteert u van aanzienlijke besparingen op uw energierekening, omdat een warmtepomp efficiënter en duurzamer werkt dan traditionele verwarmingssystemen.
 

Hoe terugverdientijd warmtepomp berekenen?

Wilt u de terugverdientijd van een warmtepomp berekenen, dan komen daar drie hoofdfactoren bij kijken:

  1. De kostprijs van de warmtepomp: De kostprijs treft de aankoopprijs van de warmtepomp minus eventuele subsidies.
  2. De jaarlijkse stroomkosten van de warmtepomp: Warmtepompen gebruiken elektriciteit in plaats van gas om te functioneren. Daarom is het essentieel om de jaarlijkse stroomkosten niet te vergeten mee te nemen in de berekening.
  3. De jaarlijkse energiebesparing: Hoeveel u op de gasprijzen bespaart met een warmtepomp, is tot slot afhankelijk van het rendement, de energieprijzen en uw huidige gasverbruik.

Stel nu dat u een lucht-water warmtepomp overweegt voor een gemiddeld gezin van 4 personen. De totale kostprijs van deze warmtepomp, inclusief installatie door een professional, bedraagt €8000. Omdat u in aanmerking komt voor een subsidie t.w.v. €2000, komt de werkelijke kostprijs uit op €6000.
Jaarlijks bespaart de warmtepomp ongeveer €1600 aan gas (bij een gasprijs van €1,40 per m3). De jaarlijkse stroomkosten van de warmtepomp bedragen €900 (bij een stroomprijs van €0,45 per kWh).

De terugverdientijd van de warmtepomp is dan:

Terugverdientijd = €6000 / (€1600 – €900) = 8,5 jaar

In dit voorbeeld, gerekend met geldende gas- en stroomkosten uit 2023, zou het dus circa 8,5 jaar duren voordat de warmtepomp rendabel is.
 

Terugverdientijd elektrische lucht-water warmtepomp

In het voorbeeld hierboven hebben we gerekend met een elektrische ofwel full-electric lucht-water warmtepomp. Anders dan de hybride warmtepompen die we nog vaak tegenkomen, maakt de full-electric versie geen gebruik meer van gas. Deze is namelijk niet gekoppeld aan een cv-ketel. Meer over de exacte werking van de warmtepomp vind u in ons blog over dit onderwerp.

Overweegt u echter een hybride lucht-water warmtepomp, dan is het belangrijk om te beseffen dat u wel beduidend minder aan gas zult uitgeven, maar dat deze kosten niet nihil zullen zijn. Wanneer zo’n warmtepomp rendabel is, blijft dus sterk afhangen van uw gasverbruik.
 

Andere factoren en aandachtspunten

Naast de kostprijs, de stroomkosten en de energiebesparing wordt de terugverdientijd van uw warmtepomp beïnvloed door nog enkele factoren. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan:

  1. Het rendement van de warmtepomp: Verschillende soorten warmtepompen hebben een verschillend rendement. Bij de lucht-water warmtepomp is dit bovendien afhankelijk van de buitentemperatuur. Des te lager de buitentemperatuur is, des te hoger de stroomkosten zullen zijn.
  2. Of het vermogen van de warmtepomp bij uw woning past: Wanneer u uw warmtepomp door een professional laat installeren, zal deze het vermogen altijd afstellen op de grootte van uw woning.
  3. Hoe goed uw woning geïsoleerd is: Warmtepompen zijn vrijwel alleen rendabel in goed geïsoleerde woningen. Pas dan wordt het warmteverlies namelijk dusdanig verminderd dat de warmtepomp op zijn efficiëntst kan werken en zo min mogelijk stroom vereist.
  4. Of u gebruikmaakt van andere energiebesparende opties: Op termijn is een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen een aanzienlijke investering, doordat u hierdoor vrijwel niet meer bent aangewezen op de stijgende stroomkosten vanuit de energiemaatschappijen.

 

Terugverdientijd warmtepomp in conclusie: na hoeveel jaar rendabel?

Met de continu stijgende gas- en stroomkosten kan het lastig zijn om te bepalen op welke termijn uw warmtepomp rendabel zal zijn. Zolang u kiest voor een full-electric model blijft de standaardberekening echter in alle gevallen hetzelfde: de werkelijke kostprijs gedeeld door de huidige gaskosten minus de stroomkosten.

Juist omdat de gas- en stroomkosten door inflatie continu zullen blijven toenemen, is de warmtepomp een waardevolle investering voor op de lange termijn. Hiermee kunt u aanzienlijk besparen op uw energiekosten, terwijl u uw ecologische voetafdruk verkleint. Neem in ieder geval alle factoren zorgvuldig mee en schakel bij voorkeur een professional in die u kan bijstaan in het berekenen van de terugverdientijd van uw warmtepomp.