Wat is een buffervat?

Een buffervat wordt ook wel een thermische batterij genoemd, omdat er warmte in opgeslagen kan worden dat gebruikt wordt om water te verwarmen. Anders gezegd is het dus een opslagvat voor warm water. Het buffervat, ook wel buffertank genoemd, is bedoeld om eerder opgewekte warmte en verwarmd water later te gebruiken. Het vat moet het water daarom zo lang mogelijk warm houden en is om die reden voorzien van isolatie om afkoeling te voorkomen.

Verschil tussen buffervaten en boilers

Belangrijk om te weten over een buffertank of vat is dat het niet hetzelfde is als een boilervat. Tussen deze twee zit een belangrijk verschil: een boilervat is namelijk bedoeld om warm water te leveren voor huishoudelijk gebruik, terwijl het warme water in een buffervat is bedoeld voor verwarmingssystemen.

Buffervaten in combinatie met warmtepomp gebruiken

Een buffervat is, in het kader van duurzame verwarming van uw huis, ideaal om in combinatie met een elektrische warmtepomp te gebruiken. De elektrische warmtepomp vereist namelijk geen fossiele brandstoffen voor het genereren van warmte, terwijl u de warmte opslaat tot het moment dat u het nodig heeft. Zo verhoogt u het rendement van uw warmtepompinstallatie nog verder, terwijl het een zeer duurzaam alternatief is.

 

Bekijk alle buffervaten

Of lees hieronder verder voor meer informatie

Meer voordelen

Het opslaan van warmte is de belangrijkste functie van het vat. Hierdoor kunt u namelijk over de warmte beschikken wanneer u het nodig heeft, wat onnodige energiekosten voorkomt. Maar de buffertank heeft meer voordelen:

  • De warmtepomp hoeft minder te pendelen (het in- en uitschakelen van de warmtepomp doordat hij niet goed kan voldoen aan de warmtevraag). Pendelen is ongewenst omdat het extra energie kost, het zorgt voor temperatuurschommelingen en omdat het snellere slijtage van het systeem veroorzaakt.
  • Het levert een hoger rendement van de installatie, doordat de installatie niet onnodig vaak aan en uit slaat.
  • Meerdere energiebronnen aansluiten mogelijk. Zo kunnen bijvoorbeeld zonnepanelen worden gecombineerd met een warmtepomp voor het nog duurzamer verwarmen van uw woning.

Laagtemperatuur buffervaten van Warmtepomp-Fabriek

Als specialist van warmtepompen begrijpen wij dat u veel waarde hecht aan de kwaliteit van uw installatie. Het laten installeren van een warmtepompinstallatie vergt een financiële investering waarvan u graag wilt dat u er nog jarenlang mee vooruit kunt. Onze buffervaten zijn daarom van de hoogste kwaliteit en voorzien van ruime garantie.

Voor een perfecte synergie met uw warmtepomp, koopt u bij ons een zogenaamde laagtemperatuur buffervat van 60 liter. Dit type is specifiek ontworpen om warmte op te slaan die wordt geproduceerd door een warmtebron met een relatief lage temperatuur (zoals een warmtepomp) en beschikt tegelijkertijd over een voldoende grote opslagtank.

Om een warmtepomp zo efficiënt mogelijk te laten werken, is het belangrijk dat de zogenaamde temperatuurstrap zo klein mogelijk is. De temperatuurstrap wil zeggen dat het verschil in temperatuur tussen het opgeslagen water en de temperatuur van het water dat af wordt gegeven aan het verwarmingssysteem, zo klein mogelijk is. Zou u dus een regulier buffervat nemen dat werkt met hogere temperaturen, dan wordt deze trap veel groter, met energieverlies tot gevolg.

Buffervat kopen bij Warmtepomp-Fabriek

Warmtepomp-Fabriek levert warmtepomp toebehoren uit voorraad. Het 60 liter buffervat met energielabel B kunt u dan ook eenvoudig online bestellen, zodat we het vervolgens bij u thuis af kunnen leveren. Koopt u het vat samen met een boiler of een warmtepomp, dan hoeft hiervoor maar eenmalig verzendkosten te betalen.

Heeft u nog vragen over één van onze producten, of specifiek het buffervat? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Offerte aanvragen